קרקל
[מעודכן ל-2010]
קרקל
גדוד קרקל (גדוד 33) הוא גדוד חיל רגלים בצה"ל המשלב לוחמים ולוחמות יחד.
גדוד הקרקל קיבל את שמו מהחתול המדברי קרקל הנפוץ בערבה, גזרת הפעילות הראשונה של הגדוד. מספר הגדוד מייצג את 33 לוחמות הפלמ"ח אשר נפלו בקרב.
הגדוד כפוף לחטמ"ר שגיא אשר בעוצבת אדום של פיקוד הדרום.
חיילי הגדוד חובשים כומתה בצבע ירוק בהיר עם סמל חיל רגלים ונועלים נעליים אדומות.
תג היחידה של חיילי הגדוד הוא תג חטיבת הערבה ומורכב מאלמנטים המופיעים בגזרת הערבה. בעתיד הקרוב הוא עומד להשתנות לתג גדודי ייחודי.
היסטוריה
הגדוד הוקם במטרה לשלב בנות במערך הלחימה של צה"ל. הגדוד הנותן מקום ובמה לבנות לוחמות הוא מורכב ברובו ביחס של שליש בנים, שני שליש בנות.
תחילתו של הגדוד בפלוגת הקרקל הראשונה ("קרקל א'"), שהוקמה על ידי בני גרעין מתנועות נוער שונות והתחילה את מסלול ההכשרה שלה בקיץ 2000 כפלוגה ניסיונית. לאחר מכן נפתחו פלוגות קרקל נוספות על ידי בני גרעין, כלל הפלוגות הראשונות הינן פלוגות של בני גרעינים ועד היום גיוס אוגוסט של קרקל הינו פלוגת המורכבת מבני גרעין. בפברואר 2004 אוחדו הפלוגות תחת גדוד הקרקל.
הגדוד מונה היום שלוש פלוגות ותיקות: פלחו"ד (פלוגת חוד), פלוגה מבצעית ופלוגה מסייעת, שלצידן פלוגת מסלול שהיא פלוגת אוגוסט לאחר ההכשרה. המסלול בגדוד משתנה ממחזור למחזור. כלל המחזורים עוברים הכשרה של חצי שנה הכוללת טירונות בבא"ח גבעתי ואימון מתקדם בהר קרן (בסיס אימון מתקדם של גבעתי). לאחר מכן מחזורי אוגוסט ממשיכים כפלוגת מסלול לפעילות מבצעית של שנה ואז משוחררים ל"פרק משימה" במסגרת הנח"ל כשאר פלוגת אוגוסט שלאחריהן מחליפה אותם כפלוגת מסלול. פלוגות נובמבר ומרץ מסיימות את המסלול לאחר הכשרה של חצי שנה ומפזרות את כלל החיילים בין מהפלוגות הוותיקות, מסייעת, מבצעית או פלחו"ד, כאשר אלו מחיילי מחזור מרץ השייכים למסלול בני הגרעינים עוזבים את הגדוד אף הם לאחר שירות של שנה וחצי שכולל חצי שנה הכשרה ושנה פעילות מבצעית בפלוגה ותיקה.
כמו גדוד 50 של חטיבת הנח"ל, קולט לתוכו גם גדוד הקרקל בני ובנות גרעינים בתקופת הפרק הצבאי הראשון שלהם (כשנה וחצי). בנות המיועדות לשירות אשר רוצות להגיע לגדוד, והן בעלות פרופיל מתאים, נשלחות לגיבוש לוחמות בן יומיים, כשאלו מהן שעוברות מתקבלות לגדוד.
החל ממחזור גיוס מרץ 2004 גדוד הקרקל פותח שלוש פלוגות בשנה, בשלושה מחזורים: גיוס אוגוסט (לבני גרעין בלבד) גיוס נובמבר (למלש"בים לוחמים בלבד) וגיוס מרץ (בני גרעין ומלש"בים לוחמים ביחד).
הקמת הפלוגות והגדוד נעשתה עקב מגמה צה"לית כללית של פתיחת מסלולי שירות קרביים לבנות, מגמה שהחלה בעקבות בג"ץ אליס מילר ושילוב נשים בקורס הטיס.
כמו כל יחידה חדשה בצה"ל גם גדוד הקרקל סופג ביקורות בתחילת דרכו. הביקורות מגיעות ממספר כיוונים: בחוגים דתיים נמתחת ביקורת קשה על כל המסגרות הצבאיות הקרביות המשלבות בין בנים לבנות בכלל ובהן גם קרקל. בנוסף עלו טענות כמו בכתבה "מיאו, חתולה" שהתפרסמה במעריב בשלהי 2004, שעוסקות בקשרים רומנטיים ומיניים בין חיילים וחיילות אשר, לכאורה, התקיימו בגדוד. טענות נוספות הן כי רמת המקצועיות בגדוד ירודה יחסית לגדודים שאינם מעורבים וכי נוכחות הבנות בגדוד גורמת למתחים מיניים ולהפרעה בתפקודם המקצועי של הלוחמים. טענות אלו לא הוכחו וברוב דרגי הפיקוד דווקא מרוצים מאופן התפקוד של חיילי הגדוד המעורב. טענה נוספת שעלתה כנגד פלוגות הקרקל היא שבשנים הראשונות, בטרם הוקם הגדוד, פעלו מפקדים כדי למנוע בכל מחיר נשירה של חיילים במטרה לשווק אותו כסיפור הצלחה, אולם דבר זה אינו ייחודי לקרקל, ונעשה בקנה מידה כזה או אחר גם ביחידות רבות אחרות בראשית דרכן, כמו חטיבת גבעתי בשנותיה הראשונות, חטיבה 7 כשקלטה את טנק המרכבה סימן 1 ועוד.
ההכשרה והאימון
כל השירות נעשה בצורה מעורבת בנים ובנות יחד. החל מיום הגיוס ועד השחרור אין הבדל בין הלוחמים ללוחמות. הלוחמות בגדוד עוברות את אותה ההכשרה יחד עם הבנים (רובאי חי"ר 07*), במהלך טירונות הנערכת בבא"ח גבעתי ובאימון מתקדם בבסיס האימון המתקדם של חיטבת גבעתי, הר-קרן.
באימון הגדודי שנערך באוקטובר-נובמבר 2007 השלימו כל פלוגות הגדוד תרגיל פלוגה חי"ר מלא.
הלוחמות, כמו הלוחמים, יכולות להתקדם בצבא לקורס מ"כים, סמ"בים ולקצונה. גדוד הקרקל מקבל לשורותיו בנים בעלי פרופיל צבאי 72 ומעלה ובנות בעלות פרופיל ונתונים מתאימים אשר בדר"כ עוברות גיבוש (גיבוש לוחמות).
צה"ל מבצע כיום בחינה מתמדת של סרגל המאמצים, כדי לקבוע מה ניתן לדרוש מנשים לוחמות, בקרקל כמו גם ביחידות מעורבות נוספות. בין השאר נמצא ששיעור שברי המאמץ אצל בנות, בתוכניות האימונים הצה"ליות הרגילות, גדול בהרבה, ויש לפתח תכניות אימונים שונות לבנות.
פעילות מבצעית
עיקר עבודתו של הגדוד כיום היא פעילות ביטחון שוטף (בט"ש) בגבול מצרים למניעת חדירות של פח"ע וגורמי טרור קיצוניים ולמנוע ולסכל הברחות גבול (סמים, נשק, סגריות וכדומה).
הגדוד פעל בגזרת הערבה- ים המלח, חצבה, עשת (פארן), יוטבתה ואילת. בעקבות הפיגוע באילת שהיה בפברואר 2007 הוחלט להוריד את הפלוגות הוותיקות של הגדוד לעוטף אילת.
הלוחמים מבצעים מחסומים בשיתוף משטרת ישראל על כבישי הדרום, בישובים מרכזיים, ובשטח הפתוח כדי למנוע הכנסת אמל"ח למרכז הארץ.
המציאות היומיומית בגזרה הגדוד המאופיינת בנוכחות אזרחים לצד כוחות צבא. מציאות המחייבת את חיילי הגדוד להבדיל בין מטיילים תמימים או אזרחים מבולבלים ולבין גורמי פשיעה ובעיקר מול גורמי טרור המנסים להגיע לאזור ולפגוע באזרחים וחיילים.
לקראת שיחרורם עוברים חיילי הקרקל גם קורסים במסגרת פיקוד העורף לחילוץ והצלה, אב"כ והג"א, מתוך מחשבה עתידית להפעיל את לוחמי המילואים של הגדוד במסגרת פיקוד העורף. אך עדיין היעוד המרכזי של לוחמי ולוחמות המילואים של הגדוד הוא לפעול במסגרת גדודי החי"ר במילואים.
במהלך שנת 2007-2008 צברו פלוגות הגדוד הצלחות מבצעיות בדוגמת סיכול חדירות בזמן אמת ותפיסת חודרים בצד הישראלי, תפיסת קולטים ישראלים שנעו באזור הערבה, גילוי מחבואי סחורה מוברחת ומעצר הסחורים, תפיסת פליטים אפריקאים ושב"חים לסוגיהם וכמובן תפיסתם ומעצרם של פלסטינים ומחבלים שמנסים להיכנס דרך הגבול המצרי.
במהלך השנה האחרונה, 2009-2009, נחל הגדוד מספר הצלחות מבצעיות בגבול מצריים-ישראל, למשל תפיסות של כמות גדולה מאוד של סמים (בעיקר הרואין) ומסתננים שהיו מבוקשים על ידי השב"כ.
Some certification takers fail this gathering the exams not because they came in unprepared