טוראי
זיכריה לוקס
תאריך הנפילה
27.01.1965
בגיל 20
מנוחה אחרונה בבית העלמין
תל יוסף
סיפור החיים של טוראי זיכריה לוקס
בת בנימין וצפורה. נולדה ביום ב' באייר תש"ה(15.4.1945) בעפולה, להוריה, חברי קיבוץ תל-יוסף. גדלה בקיבוץ וסיימה את לימודיה בבית-הספר המשותף לתל-יוסף ולעין-חרוד; שם סיימה אף את לימודיה התיכוניים. תוך כדי לימודיה התמסרה גם לנגינה בכינור אשר למדה באולפן האזורי למוסיקה בבית-טרומפלדור, ובמשך ארבע שנות-לימודיה שם גילתה חוש לצלילים ואהבה להם. כן התעניינה בספרות, קראה הרבה ובמיוחד דברי-שירה, אשר קנתה בפרוטותיה המעטות.
מטבעה היתה שקטה וצנועה בכל הליכותיה. השתייכה לחטיבת-הנוער של איחוד הקיבוצים והיתה חברה של מזכירות-החטיבה בשנה שלפני גיוסה. הרבה ממרצה הקדישה למפעלים חינוכיים ואירגנה טיולים וימי-עיון. כאשר סיימה את לימודיה בבית-הספר התיכון בגיל י"ח יצאה, לפי דרישת-התנועה, לשנת-שירות בה לפני גיוסה הצבאי. לידיה נמסר ריכוז הפעולה הארגונית והחינוכית שבאיזור (מגלעד ויפעת עד חניתה). היא הצטיינה בכך ורכשה את אמונם של המנהלים, המורים ומדריכי חברות-הילדים, ובעיקר התחבבה על הילדים; היא הבינה ללבם, חדרה לעולמם הפנימי והשפיעה עליהם. ללא ליאות עבדה ובמסירות רבה, כי היא אהבה עבודה זו.
אחרי גיוסה לצה"ל, בספטמבר1964, הפכה ביחידתה למרכז חיי החברה והתרבות ובמסדר-הסיום של הטירונות הכינה היא את מופעי ההתעמלות והמקהלה. אז נקבע במפקדה שעליה לצאת לפעולה חינוכית ונשלחה לקורס מכין של חיילות-מורות ברמת-רחל אשר בירושלים. בחמשת השבועות שסמינר זה נמשך הצטיינה בלימודיה והראתה יחס רציני להם. היא הוכיחה, כי אמנם ראויה היא לאיצטלה זו ומתוך הערכת- כשרונותיה ויכולתה היתה מיועדת לחנך כיתה של ילדים מפגרים בעיר עכו, אולם קבוצת דברת דרשה אותה כמורה בבית-ספרה ושם אמנם מילאה תפקיד זה במסירות ובאהבה. אבל לא לזמן רב עסקה במקצוע שכה אהוב היה עליה, כי חלתה ונפטרה במחלתה ביום כ"ד בשבט תשכ"ה (27.1.1965) והובאה למנוחת-עולמים בבית-הקברות בתל-יוסף, הקיבוץ שבו גדלה וחונכה.
יומן המשק ("מחיינו"), שהופיע ב"שבעה" לפטירתה, מוקדש כולו לזכרה; בסופו צוין מפעל-זכרון של אנשי-המקום, והוא נטיעת גן של פרחי "זכריני" לזכרה, כדי שבו יוכלו להשתעשע ילדים פעוטים – מפעל ההולם ביותר את רוחה של המחנכת הצעירה. בחוברת מס' 1 של "עלה", עיתונה של חטיבת נוער-האיחוד, שיצא לאור בחודש מרחשון תשכ"ו (נובמבר1965), מוקדש עמוד שלם לרשימה בשם "מפעל לזכרה של זיכריה" – מעין תכנית-זכרון לה. משק תל-יוסף הוציא ספר לזכר זיכריה באייר תשכ"ה. חטיבת בני איחוד הקיבוצים עורכת כנס-תרבות שנה-שנה; אלפי בני-נוער משתתפים בכנס זה, המוקדש לזכרה והנקרא "כנס זיכריה".
מגירת החלל באתר האנדרטה
באתר האנדרטה להנצחת חללי הנח"ל קיים חדר הנצחה ובו מוקדשת לכל חלל מגירה.
לתוך מגירה זו יכול כל מבקר באנדרטה לרשום או להשאיר מזכרת לזיכרו.
גלריית תמונות
מקום זה מיועד לתמונות שהמשפחה והחברים יעבירו לאתר העמותה
חברים ומשפחה מספרים
העלאת חומרים דיגיטלים מטעם המשפחה והחברים מתבצע דרך צור קשר