


רב סרן
רועי צ'אפל
תאריך הנפילה כ"ב תשרי תשפ"ד
7/10/2023
בגיל 25
מנוחה אחרונה בבית העלמין
זכרון יעקב

סיפור החיים של רב סרן רועי צ'אפל
בנם של אורית צוק ומשה. נולד ביום ח' באלול תשנ"ח (30.8.1998) בפרדס חנה. אח לשחר ואוהד.
רועי גדל והתחנך בזכרון יעקב. ילד שאהב את הטבע, חקר את סביבתו וניחן בסקרנות שאין לה גבול. בטיוליו בחורש הטבעי על רכס הכרמל, קרוב לביתו, אסף מאובנים, בחן מקרוב כל אבן והתפעל מהיופי הטמון בכל פרט קטן.
למד בבית ספר יסודי בזכרון יעקב והמשיך את לימודיו כחניך הפנימייה הצבאית בחיפה, בבית הספר "הריאלי" בעיר. בחר ללמוד בפנימייה כדי למצות את עצמו ואת יכולותיו עד תום, ובמילותיו: "רציתי למצוא מקום שבו אוכל לקבל כלים בשביל להשפיע ולהנהיג". נהנה גם מהאימונים הצבאיים שעבר שם, כמו אימון לוחמה בשטח בנוי, לוחמה בסבך ולוחמה תת-קרקעית.
רועי היה נער נחוש, אחראי ודעתן, תלמיד מצטיין וחבר אמת, שעזר לזולת ותמך במתקשים. בלט בשמחת החיים שלו, ביושרה וביכולת הנתינה. היה פעיל בחוג סיירות, ובו גילה את כישרון הניווט שלו. נהנה לטייל בארץ וליהנות מנופיה, העמיק את אהבתו למדינה ולתושביה, וניתב את עצמו לשירות משמעותי בצה"ל.
בחודשים טרם גיוסו לצבא צעד ב"שביל ישראל". לדבריו, "אין טעם לצאת ל'טיול הגדול' מחוץ לגבולות הארץ אם לא צעדת בשביל ישראל, לכל אורכו, קודם לכן".
ביום 22.11.2016 התגייס לצה"ל ושירת בחטיבת הנח"ל. שובץ בסיירת "עורב" נח"ל, ועבר בהצלחה את מסלול ההכשרה למרות פציעה קשה בכתף. נשלח לקורס מפקדי כיתות, בלט בהישגיו, ובסיומו שירת בתפקיד מפקד כיתה בשלב האימון המתקדם.
בפברואר 2019 סיים בהצלחה קורס קציני חי"ר בבסיס הדרכה (בה"ד) 1, ושובץ כמפקד צוות לוחמים, שהיו בסוף שירותם הסדיר ב"עורב" נח"ל. שיבוץ קצין צעיר לצוות לוחמים ותיק מעיד על מקצועיות וכישורי פיקוד יוצאי דופן שניחן בהם.
במרץ 2020 שירת רועי בתפקיד סגן מפקד פלוגה, וביולי 2021 סיים קורס מפקדי פלוגה. תפקידו הראשון היה מפקד פלוגת טירונים בגדוד 931 של חטיבת הנח"ל. בתפקיד זה באו לידי ביטוי לא רק כושר ההנהגה שלו והחתירה למצוינות, אלא גם יכולתו לחנך לוחמים.
בתפקידו השני כמפקד פלוגה פיקד על פלוגת לוחמים בגדוד 931 במבצע "עלות השחר", שהתקיים ברצועת עזה באוגוסט 2022.
באוקטובר 2022 חזר לפלוגת "עורב" בתפקיד מפקד הפלוגה, והמשיך להוביל מבצעים מורכבים, ובהם מבצע "בית וגן" בעיר ג'נין בשומרון.
רועי היה לוחם ומפקד מסור, מקצועי ואמיץ לב. כמפקד ידע לשלב בין הומור לבין רצינות, בין הקפדה על משמעת ועמידה ביעדים המבצעיים לבין רגעי שמחה וקלילות. היה נגיש לפקודיו, פעל ברגישות כשנזקקו לעזרה ועידוד, ונסך בהם תחושת ביטחון. סיפר אחד מפקודיו: "צ'אפל היה מפקד שהוא גם חבר. הוא נותן לך פקודות, אבל אתה יכול גם לצחוק איתו".
בצד השירות הצבאי טיפח רועי תחביבים כמו ריצה, צלילה, רכיבה על אופניים ונסיעה ברכב שטח, המעידים על רוחו ההרפתקנית.
במהלך השירות, בהיותו בן עשרים, הכיר את יובל והם הפכו לזוג. כעבור שנתיים עברו לגור יחד בדירה ששכרו ביפו.
ב-30.8.2023, יום הולדתו העשרים וחמישה, הועבר רועי לתעסוקה מבצעית בגבול דרום רצועת עזה, ושירת במוצב סופה. כמפקד פלוגה היה אחראי על גזרת היישובים סופה, ניר יצחק וחולית, ופיקד על סיירת "עורב" נח"ל שתוגברה בטנק ובצוות מרגמה.
היה אמור להשתחרר משירות קבע בסוף אוקטובר 2023, אחרי שבע שנות שירות תובעני. לאחר השחרור תכנן לטוס עם בת זוגו לניו זילנד ואוסטרליה, לטייל שם תקופה ממושכת ולעבוד בחוות חקלאיות.
בשבת כ"ב בתשרי, שמחת תורה תשפ"ד, 7 באוקטובר 2023, בשעה שש וחצי בבוקר, פתח ארגון הטרור חמאס במתקפת פתע על ישראל. בחסות ירי מסיבי של טילים ורקטות מרצועת עזה לאזורים נרחבים בארץ חדרו אלפי מחבלים – יבשתית, ימית ואווירית, והחלו במתקפה רצחנית על יישובי עוטף עזה ועל שדרות, אופקים ונתיבות, על מְבַלי מסיבות טבע סמוך לקיבוצים רעים ונירים, על בסיסי צה"ל ועל העוברים בדרכים באזור. המחבלים רצחו כשמונה-מאות אזרחים בבתיהם, במכוניותיהם, אחרי שביצעו בהם פשעים כבדים. חטפו לרצועת עזה מאות ישראלים והחריבו, בזזו והעלו באש בתים ורכוש. מאות חיילים, שוטרים, אנשי כוחות הביטחון וחברי כיתות הכוננות המקומיות נפלו בקרב. בבוקר זה החלה מלחמה.
זו הייתה אמורה להיות השבת האחרונה של רועי, שמועד שחרורו התקרב, במדים. בחמש בבוקר יצא ממוצב סופה ברכב ממוגן לסיור "כוננות עם שחר" עם החפ"ק שלו (חבורת פיקוד קדמית), קַשָר ונהג. בשש וחצי, אחרי שנפגש עם מפקדי הפלוגות האחרים, פרצה המתקפה.
רועי הורה לנהג לחזור למוצב סופה, התעדכן במצב, ותוך כדי נסיעה דיווח בקשר על חדירת מחבלים לשטח ישראל, הזניק את הכוחות שבמוצב לצאת לעמדות ההגנה, ונתן פקודות ללוחמים שמחוץ למוצב, לטנק שמסופח לגזרתו, לתצפיתניות ולחמ"ל שלו ולרכזי הביטחון של היישובים בגזרתו. במהלך הנסיעה על ציר היישובים, כשהרכב פונה לשבילים צדדיים כדי להתחמק מרקטות, קולו של רועי נשמע בבירור ברשת הקשר: "משימתנו הגנה על מרחב היישובים. אני חוזר, הגנה על מרחב היישובים". תוך כדי הנסיעה ניהל קרבות ירי עם מחבלים, ביצע סריקת ציר כדי לראות נקודות חדירה, ודיווח לגורמים צבאיים ואזרחיים. כשנדרש לכך יצא מהרכב, זרק רימונים ואף ירה שני טילי "לאו" על טנדרים עמוסים מחבלים ומרגמות ועצר אותם.
לקראת השעה שבע בבוקר התברר שכוח קטן של לוחמים, שהתבצר במיגונית בתוך אנדרטת נירים ("דנגור") ליד מוצב סופה, הותקף בידי מחבלים וזקוק לסיוע. רועי איגף את האנדרטה כדי להגיע לחלקה האחורי, אך נתקל במארב מחבלים. כשרכבו נפגע מרקטת אר-פי-ג'י והחל לעלות באש, הוא התמקם בין השיחים עם הנהג שלו אחרי שהקשר נפצע ושניהם המשיכו לנהל קרב יריות. לאחר לחימה עיקשת נפגע רועי מירי צלף ונהרג.
לצד רועי נהרג הקשר, רב-סמל תומר יעקב מזרחי. הנהג נפצע קשה.
רועי חתר למגע עם המחבלים, הסתער עליהם וניהל קרב גבורה. לדברי מפקד גדוד סיירת נח"ל, פעולותיו והחלטותיו המקצועיות הצילו חיי לוחמים ותושבים רבים, ומנעו חדירת מחבלים לעומק המדינה.
סרן רועי צ'אפל נפל בקרב ביום כ"ב בתשרי תשפ"ד (7.10.2023). בן עשרים וחמש בנופלו. הובא למנוחות בחלקה הצבאית בבית העלמין בזכרון יעקב. הותיר אחריו הורים, אחות, אח ובת זוג.
לאחר נפילתו הועלה לדרגת רב-סרן.
ספד לו מפקדו: "אומץ ליבו של רועי והקרבתו להצלת חיי לוחמים ותושבים ימשיכו להאיר את דרכנו לעד".
ספד חברו לסיירת: "איבדנו איש גדול. במשנה כתוב, 'במקום שאין אנשים, השתדל להיות איש'. צ'אפל היה איש: מחנך, מפקד, חבר".
משפחתו של רועי הקימה להנצחתו את האתר roeychapell.com, הכולל מידע רב על חייו ופועלו.
בזכרון יעקב, במיקום המחבר שבילים שרועי נהג לטייל בהם בקרבת ביתו, הוקם לזכרו "מצפור רועי", נקודת מפגש ומנוחה ובה פק"ל קפה. כתבה אימו על המצפור: "הדרכים הן אתה, הסלעים גם כן, הפריחה בעונות השנה היא אתה, החצב, הנרקיס הראשון שפורח וגם רקפת, כלנית ופריחת האביב. כל סביון, כל חרצית, כל כרכום, כל חוטמית וקידה שעירה כמובן היא אתה, זה הריח שלך. כל כולך הוא הטבע ויפי הבריאה".
עמותה על שם רס"ן רועי צ'אפל הוקמה, להנצחתו דרך פעילויות חינוכיות וספורטיביות המיועדות לכל המשפחה. העמותה מקדמת אירועי ספורט כמו ריצות ניווט ושמירה על הטבע. העמותה מתכננת להעניק מלגות לתלמידים מאוכלוסיות מיוחדות ולפתוח מכינה לנוער בסיכון שתשלב בין עבודת אדמה, חינוך לערכים ואהבת המולדת.
בחייו היה רועי סמל למנהיגות, חברות וראיית הטוב. להנצחתו ולהנחלת ערכיו נוצרו שתי סדנאות "עין טובה", שנועדו לחזק את הקשרים החברתיים בין המשתתפים בהן, לשפר את ההערכה העצמית שלהם ולקדם חשיבה חיובית. ניתן להעביר את הסדנאות בבתי ספר, תנועות נוער, מכינות, צוותים, ואפילו במסגרת המשפחה. פרטים על הסדנאות נמצאים באתר האינטרנט להנצחת רועי.
רשת הבשר "רובן" הכניסה לתפריט המסעדה מנת המבורגר חדשה, "קודקוד שָמן", לזכרו של רועי. המנה נקראת בעקבות חילופי דברים ברשת הקשר בין רועי, שביקש המבורגר, לבין מפקד הגדוד שענה, "נשנה לך את השם לקודקוד שמן".
במהלך המלחמה התארח צוות "עורב" נח"ל ממחזור הגיוס של רועי במושב אבן שמואל בחבל לכיש. כאות תודה על העזרה שקיבלו מהתושבים, תרמו חיילי המילואים למושב פינת חמד לזכרו של רועי. הפינה נמצאת ברחוב הרימון במושב, ממערב למרכז הקהילתי.
בפנימייה הצבאית בחיפה, שם למד רועי, נפתחה באוגוסט 2024 פלוגה חדשה של צוערים ושמה – פלוגת רועי.
נוסדה תוכנית הנצחה לימודית המבוססת על סיפורי ילדותו בשילוב כלים טיפוליים ל׳שפת רועי׳, המאפשרת לילדים ובני נוער ללמוד ולתרגל גמישות מחשבתית ומחשבות מקדמות לצורך שיפור איכות החיים.
לזכרו של רועי כתבו ושרים ליעם חכמון וליאל נחתום את השיר "השכונה שלי", ובסופו נשמעים דבריו ברשת הקשר מהקרב האחרון. ניתן להאזין לשיר ביוטיוב.
מגירת החלל באתר האנדרטה
באתר האנדרטה להנצחת חללי הנח"ל קיים חדר הנצחה ובו מוקדשת לכל חלל מגירה.
לתוך מגירה זו יכול כל מבקר באנדרטה לרשום או להשאיר מזכרת לזיכרו.
גלריית תמונות
מקום זה מיועד לתמונות שהמשפחה והחברים יעבירו לאתר העמותה
חברים ומשפחה מספרים
העלאת חומרים דיגיטלים מטעם המשפחה והחברים מתבצע דרך צור קשר